uuups... no to się wkopałem... przyznaj się, Mikołaj... zrobiłeś to specjalnie by nie zadawać zagadki Dobra. jak znajdę przerwę w pracy (dziś 2 zmiana, do 22 ), to coś wykombinuję.
mniej znany ale rownie piekny tak sie sklada ze u mnie nad lozkiem wisi kalendarz ze zdjeciami zaglowcow i jest tam miedzy innymi ta jednostka wiec dobrze wiem co to ale moze damy szanse jeszcze innym
poza tym zaglowiec ten byl rowniez gosciem tegorocznego zlotu w Szczecinie - wiec kto byl nie powinien miec wiekszych problemow z odgadnieciem
Nazwa: SV EUROPA
Bandera: Holandia
Port macierzysty: Rotterdam
Data budowy: 1911 r.
Powierzchnia żagli: 1020 m²
Liczba żagli: 30
Ilość masztów: 3
Wysokość maks. masztów 33 m
Długość całkowita: 55,6 m
Szerokość: 7,45 m
Zanurzenie: 3,85 m
Załoga: 69
Jako że nieco zamuliłem przy Shtandarze, a na razie nikt nic nie daje, to się wetnę. Spójrzcie zatem na ten okręt Cóż to za perełka? Niestety innej fotki nie posiadam Mam nadzieję, że owa wystarczy
Zbudowany został w 1939 roku w Szwecji na planach szwedzkiego jachtu KAPAREN przez stocznię B. Lunda w Ekenas. Zgodnie z zamówieniem złożonym w 1938 roku przez Ligę Morską i Kolonialną z inicjatywy komandora Yacht Klubu Polski gen. Mariusza ZARUSKIEGO, miał być jedną z 10 takich jednostek. Jednak wojna pokrzyżowała plany a zbudowany jacht służył pod nazwą "KRYSSAREN" w szwedzkiej szkole żeglarskiej marynarki wojennej. Polsce zwrócono go w styczniu 1946 roku zmieniając nazwę na "Generał ZARUSKI", ale już w 1948 roku przemianowano na "MŁODĄ GWARDIĘ". W 1957 roku jacht otrzymał nazwę "Mariusz ZARUSKI". Do tradycyjnej nazwy powrócił na początku lat 70. Jako żaglowiec Ligi Obrony Kraju pracowicie przemierza wody Bałtyku od wczesnej wiosny do późnej jesieni z młodzieżą na pokładzie. S/y Generał ZARUSKI to bardzo spartański statek nadający się do szkolenia adeptów i miłośników żeglarstwa w tradycyjnych trudnych warunkach połączonych z ciężką pracą. Od 30 lipca 2003 roku armatorem jachtu w oparciu o umowę wieloletniej dzierżawy jest Fundacja Polskie Żagle im. Gen. Mariusza ZARUSKIEGO. Żaglowiec Generał ZARUSKI wymaga gruntownego, bardzo kosztownego remontu.
DANE TECHNICZNE s/y Generał ZARUSKI
długość - 28 m
dł. kadłuba - 25,3 m
szerokość - 5,8 m
zanurzenie - 3,5 m
tonaż - 71 BRT
powierzchnia żagli - 315 m2
silnik - 2 silniki o mocy 190 KM
załoga - 30 osób
rok budowy - 1939
typ - kecz gaflowy
budowniczy - Szwecja
materiał konstrukcyjny - drewno
armator - Fundacja Polskie Żagle
właściciel - Liga Obrony Kraju
port macierzysty - Jastarnia
Ostatnio w niekończącym się remoncie. Może jednak ekshumacja nastąpi ?
Uhhh.. nie postarałem się... zagadka rozwiązana w 9 minut... Brawo Whitewhale
Swoją drogą - pięknie by było, gdyby nasze wielkie żaglowce opanowały wody świata. Oby ekshumacja nastąpiła!
[ Dodano: Sob Maj 10, 2008 18:39 ]
Hmm... czy mogę zatem pozwolić sobie na kolejną zagadkę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.