Bezan :: Forum Żeglarskie Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Węzły cumownicze
Autor Wiadomość
TAKLER 
Potrafi ostrzyć

Patent: Żeglarz
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 23:55   

Witajcie,

Każdy z węzłów ma swoją nazwę i należy do określonej kategorii. Węzły nie należące do kategorii cumowniczych nie powinny być stosowane do tej czynności.

Wymaga tego od żeglarza etykieta i kultura żeglarska (tak jak źle zawiązany węzeł świadczy o niechlujstwie żeglarza).

Niedawno na wodach Zatoki Meksykańskiej odbyła się akcja ratownicza jachtu. Jacht dryfował z włączonym silnikiem, bez załogi - właściciel bardzo zdumiony został poinformowany o odnalezieniu zaginionego jachtu przez Coast Guard (grał w klubie z kumplami). Nietrudno sie domyśleć, że przyczyn był źle zawiązany węzeł. Koszta akcji "ratowniczej" poniósł właściciel, oczywiście.

pozdr

TAKLER

mik42 
Majtek pokładowy

Patent: nie posiadam
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 22:01   

nie zgadzam sie ze to zawsze jest zle zawiazany wezel kiedys ktos mi odwiazal moja lajbe tylko mialem szczescie ze nie odplynela

TAKLER 
Potrafi ostrzyć

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 22:32   

mik42 napisał/a:
nie zgadzam sie ze to zawsze jest zle zawiazany wezel kiedys ktos mi odwiazal moja lajbe tylko mialem szczescie ze nie odplynela

Niestety, złośliwość jest niejako naszą narodowa przywarą (głupota i parę innych też). W USA nikomu nie przyjdzie robić takich numerów, aby komuś odcumować jacht i puścić go z prądem pływowym. Może u nas też inne byłyby zachowania, gdyby występowały tutaj prądy pływowe????

pozdr

TAKLER

Jollyroger 
Umie rufę

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 13:55   

Ja zawsze wybieram węzeł rybacki. To pewny sposób na przycumowanie jachtu do czegokolwiek. Czasami cumuje po prostu na pętlę z węzła ratowniczego zarzuconą na poler. Wiem że to nieeleganckie ale jak mus to mus.

TAKLER 
Potrafi ostrzyć

Wysłany: Sob Sie 25, 2007 15:58   

Jollyroger napisał/a:
Wiem że to nieeleganckie ale jak mus to mus.

Sri, to nie jest mus... TO SIĘ NAZYWA LENISTWO!

Szkoda, że tak. Wystarczy pamiętać, że o całości też (albo w dużej części) świadczą szczegóły, na które nie zwraca się uwagi.

pozdr

TAKLER

Jollyroger 
Umie rufę

Wysłany: Sro Sie 29, 2007 13:00   

Hmm... Szczerze się przyznam że tego sposobu nauczyli mnie harcerze na kursie. To dość wygodne :neutral: , a jeśli idzie o mus to wolę żonę z pętelką na ląd posłać bo jakoś jeszcze nie ufam jej węzłom. Mam nadzieje że żonka tego nie przeczyta :kijem_go:

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 06:09   

TAKLER napisał/a:
TO SIĘ NAZYWA LENISTWO!

Szkoda, że tak. Wystarczy pamiętać, że o całości też (albo w dużej części) świadczą szczegóły, na które nie zwraca się uwagi.

pozdr

TAKLER

Hm.. lenistwo?! Jeśli na poler to zawsze pętlę. Niektóre cumy mają nawet z natury "zarobione" pętle. A teraz okazuje się, że to nieelegancko. Ale przy odejściu cumę oddaje się jednym ruchem ręki i jeden człowiek na kei jest w stanie wszystkie cztery liny w rozsądnym czasie oddać. :neutral:

TAKLER 
Potrafi ostrzyć

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 21:34   

Mam na myśli, tylko stosowanie do cumowania węzłów do tego nie przeznaczonych. Cumowanie na "biegowo" lub stosując ucho do tego celu przeznaczone nie jest wydaje mi się nie eleganckie.
Coż, takie mam skrzywienie nt węzłów.

pozdr

TAKLER
www.takler.com.pl

Peter 
Umie pływać na punkt

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 21:30   

Ja cumuje żeglarskim lub cumą z pętelką na polerze ,bo wygodniej :smile:

TAKLER napisał/a:
... Cumowanie na "biegowo" lub stosując ucho do tego celu ...

Pomyliłeś się cumowanie jest "nabiegowo" a nie tak jak napisałeś :mrgreen:

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 08:02   Cumowanie

Popatrzcie sobie na cumowanie na Egejskim

piegusek 
Majtek pokładowy

Wysłany: Nie Sie 03, 2008 22:28   

ja najczęściej stosuję cumowniczy żeglarski. gdy szybko na chwilkę cumuję to oczywiście wyblinkę. A jak mam za dużo liny :wink: ( na sportinie ) i kółeczko na polerze to przegładam przez kułko i knaguję na pokładzie :wink:

pataniola 
Majtek pokładowy

Wysłany: Pią Sie 08, 2008 23:40   

Ja ogólnie bardzo popieram najprostsze węzły cumownicze takie jak wyblinka zabezpieczona jednym lub dwoma półsztykami ale stosuje to tylko do cumowania chwilowego. Jeśli chcę pozostawić jacht na nieco dłużej, stosuję węzeł żeglarski. Ja osobiście uważam że lepiej nie poprawiać czegoś co ktoś kiedyś wymyślił i jest to skuteczne. Jednakże do cumowania na boi stosuję węzeł rybacki ale nieco rozbudowany otóż do zawiązania tego węzła składam linę podwójnie i wykonuję go podwójną liną. Wiążąc węzeł przekładam przez ucho boi podwójnie złożoną linę dwukrotnie a następnie tą samą podwójną liną zakańczam węzeł. Daje mi to większą pewność że czterokrotnie przełożona przez ucho boi lina nie przetrze się na chropowatym, często zardzewiałym uchu boi.
Ogólnie bardzo odradzam stosować węzeł "żony". Muszę to wyjaśnić. Chaotycznie poplątana lina, na słupku kei, wielokrotnie poprzekładana bez ładu i składu. węzeł zabezpieczony jest przez żonę trzymającą drugi koniec cumy za węzłem. UWAGA. Pozostawienie jachtu bez zabezpieczenia grozi jego zerwaniem.

p10treq 
Majtek pokładowy

Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 13:37   

Jak nie ma za bardzo czasu na cumowanie to zawsze mozna zrobic prowizoryczne cumowanie wyblinka ;) bo na dluzszy okres to chyba sie nie nadaje ;p

Odpowiedz do tematu