Bezan :: Forum Żeglarskie Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Węzły cumownicze
Autor Wiadomość
lukaszlesnik 
Łapie wiatr w żagle

Patent: Sternik
Zaproszone osoby: 1
  Wysłany: Sob Mar 17, 2007 15:07   Węzły cumownicze

Ahoj żeglarze :!:

W środowisku żeglarskim spotkałem się z różnymi opiniami na temat który węzeł cumowniczy powinno się stosować.

Ja osobiście stosuje dwa węzły: żeglarski i czasami wyblinkę.

A jakie węzły wy stosujecie :?:

Pozdrawiam

Bielak 
Łapie wiatr w żagle

Zaproszone osoby: 6
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 17:03   

ja najchetniej cumuje nabiegowo - najlatwiej obslugiwac tak zalozona cume, nie ma ryzyka ze podczas odejscia od keji zalogant nie zdazy z powrotem wejsc na jacht, albo wpadnie do wody, bo zeby odcumowac nie bedzie musial schodzic z pokladu. ale ze nie wszedzie jest mozliwosc cumowania nabiegowo to wspieram sie tak jak Ty - wyblinka i zeglarskim

ins 
Potrafi ostrzyć

Patent: Kapitan
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 19:06   

wyblinka do cumowania nie nadaje sie za bardzo . gdy zastosujemy ja cumując wilgotną miękką liną ciężki jacht to rozwiązanie liny może być problemem
wyblinka jest głównie węzłem stosowanym do mocowania na gładkim okrągłym profilu , drablinek na wantach również stoper jest klasyczną podwójna wyblinką ,ale jako cumowniczy to do kajaków albo rowerów wodnych.
cumowanie na biegowo też nie jest najlepszym rozwiązaniem chyba że jako element manewru odchodzenia od pomostu lub boi. w marinach na zachodzie stosunkowo często sie spotyka cumowanie na biegowo i nie ma problemu pod warunkiem że poler jest naprawde gładki jak szkło w przeciwnym razie cuma na biegowo po pewnym czasie w skutek tarcia zmniejszy swoją średnicę i może pęknąć, na oczku boi tym bardziej
zgodnie z dobra praktyką zalecić można stosowanie podwójnego palowego lub zeglarskiego z 3-4 półsztykami, na bojce b.modny był kiedyś rybacki, ale zostawiając jacht na dłużej to podwójnie owinięta na polerze pętla ratownicza będzie najlepszym rozwiązaniem

Johnny 
Umie sztag

Patent: Żeglarz
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 15:05   

Ja sięzawsze zastanawiałem jak się cumuje łódz na zbiorniku z pływami ?? ktoś wie??

Mikołaj 
Łapie wiatr w żagle

Patent: Sternik Morski
Instruktor: IŻ
Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 15:14   

Myslę, że moznaby nowy temacik założyć ;) ale wracając do pytania to z reguły wszystkie "urzędzia" do których cumujemy na pływach pływają w górę i w dół czyli są przystosowane do tego typu "zachowań" ;) pozdro

lukaszlesnik 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:31   

ins napisał/a:
wyblinka do cumowania nie nadaje sie za bardzo . gdy zastosujemy ja cumując wilgotną miękką liną ciężki jacht to rozwiązanie liny może być problemem

Lecz zawsze można ją zakończyć paroma półsztykami i wtedy wszystko powinno być już ok ;)

Bielak 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:36   

nie wiem czy polsztyki rozwiaza problem ciasno zacisnietej wyblinki... one nie wplywaja na to jak bardzo wyblinka sie zaciska, jedynie dodatkowo zabezpieczaja ja przed rozwiazaniem. tak mi sie wydaje

Mikołaj 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:40   

to zależy gdzie je zrobimy, hehe....jestem ciekaw co Łukasz miał na myśli...

Bielak 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:43   

Łukasz pisal o wyblince zakonczonej polsztykami... :) z tego wnioskuje ze maja one byc na koncu - czyli po zalozeniu wyblinki, jako zabezpieczenie :)

Mikołaj 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 20:45   

zabezpieczeniem przed rozwiązaniem?:P to lepiej już żeglarski chyba zrobić ;) pozdro

ins 
Potrafi ostrzyć

Patent: Kapitan
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 21:07   

wyblinka zabezpieczona półsztykami czy niezabezpieczona uszkadza cumę i powoduje jej nadmierne zaciśnięcie gdy jacht pracuje na fali.
w niektórych portach pływowych gdzie nie ma pływajacych pomostów niema innej rady jak zostawić wachtę portowa na jachcie i samemu pójść na miasto w odświętnym wdzianku uprzednio wchodząc pare metrów po porośniętej glonami i zaoliwionej drabince

cameron6
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 28, 2007 13:26   

Wyblinka jest nieprawidłowym węzłem cumowniczym(może inaczej ,nie jest to węzeł cumowniczy choć często zwłaszcza na śródlądziu używany jako taki),jest to węzeł nieprzesuwający się więc jak wcześniej kolega stwierdził napewno będzie ulegał przetarciu.

lukaszlesnik 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Sro Mar 28, 2007 19:07   

ale jeśli chodzi o krótkotrwałe zacumowanie to wyblinki na sródlądziu można użyć...przynajmniej tak mi się wydaje

cameron6
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 08:14   

lukaszlesnik napisał/a:
ale jeśli chodzi o krótkotrwałe zacumowanie to wyblinki na sródlądziu można użyć..
pewnie że tak, sam go często używam na chwilę bo jest wygodny w użyciu (szybko się wiąże i dość łatwo zdejmuje z polera). Pozdrawiam!

stefan 
Majtek pokładowy

Instruktor: MIŻ
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 16:34   

ja stosuje osobiście węzeł żeglarski ;]

Odpowiedz do tematu