Wysłany: Pon Gru 10, 2007 09:05 Jaki kabel antenowy do VHV Navmana i przejście pokładowe ?
Witam !
Dostałem w prezencie radio VHF NAVMAN RADIO DSC 7100 i mam zagwostkę jaki kabel antenowy zastosować. Są oczywiście oryginalne kable plastimo ale ich cena rzuca o ścianę, a z tego co się odrobinę orientuję to powinien pasować jakiś standardowy kabel do radyjek UKF/VHF. Koledzy poradźcie jaki koncentryk zakupić.
Druga sprawa to czy możecie polecić jakieś dobre przejście pokładowe do tego przewodu ? (antena będzie przynitowana na topie masztu z kablem w maszcie)
Jak dla ciebie nie ma różnicy. Musiałbym pokopać w danych katalogowych. Podałem akurat ten kabel, ponieważ pamiętam, że mi się sprawdził. Są dostępne także inne, ale musisz pamiętać, aby dobrać kabel do posiadanych złączy, tzn. wtyczki do urządzenia.
Jest np. bardzo dobry H-100, ale chyba jego średnica nie będzie pasowała do twojej wtyczki (około 10mm)
Patent: nie posiadam
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 00:09
Witam ! zalecam zastosować dwa gniazda jedno na topie , a drugie w poblizu cęgów.Przewód prowadż wewnątrz profilu,uszczelnij oba gniazda!!!!antanę i radio podłacz odcinkami takiego samego kabla.polecam złącza z gwintem ponieważ mają większą wytrzymałość mechaniczną!BNC się rozlatują .Zyczę sukcesów!
Patent: nie posiadam
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 12:34
Witam ! Jeszcze słówko -bardzo ważne zabezpiecz przed wilgocią wszystkie odcinki kabla. Inaczej po sezonie będą z nich tłumiki sygnału.Polecam w tym celu po przylutowaniu smar silikonowy [doskonały dielektryk, nie wysycha, wypiera wodę]następnie zabezpieczyć złącza taśmą izolacyjną.Wtyki również zabezpiecz w ten sposób.Przy taklowaniu pamiętaj o umocowaniu kabla i poprowadzeniu go tak by się nie uszkodził lub byś nie zostawił zębów w pokładzie!Ahoj!
Słusznie maciej55 - choć moje złączki przy antenie mimo braku silikonu po 6 miesiącach w morzu po rozebraniu okazały się suche i bez soli w środku - zabezpieczone taśmą samo-wuklanizującą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.