Patent: nie posiadam
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 11:37 montaż światła nawigacyjnego
Witam serdecznie po raz pierwszy. Jako nowicjusz pewnie nieraz palnę coś głupiego, ale mam nadzieję na wyrozumiałość. Do tematu - chcę zamontować światło nawigacyjne na topie masztu (maszt aluminiowy) ale nie wiem jak przejść z kablem do kabiny. Czy wiercić przez stopę masztu czy jak? Pomocnika mam umówionego na niedzielę HELP
Patent: Kapitan
Instruktor: IŻ
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 13:47
Proponuję zakupić w sklepie żeglarskim wtyczkę z gniazdem ( oczywiście wodoszczelną ) i zamontować gniazdo koło jarzma ( lub innego patentu do którego przymocowana jest pięta masztu ) , a wtyczkę zamontować do kabla idącego na maszt do światła nawigacyjnego.
Przy zakupie zwrócić należy uwagę , czy jest uszczelka pod podstawę gniazda i na ilość konektorów ( bolców ) w zależności od ilości podłączonych świateł. Całość powinna zapewnić szczelny układ elektryczny , a woda nie powinna wlatywać przez dziurę w pokładzie do kabiny. Dodatkowo można rozłączyć wtyczkę z gniazdem i bez problemowo zdjąć maszt i oddzielić go od kadłuba.
I to już koniec malutkiego elaboratu.
Pozdrawiam wszystkich forowiczów
_________________ PIPSON
OBOZY SZKOLENIA SPłYWY I REJSY www.pipson.org
Patent: nie posiadam
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 12:07
Witam i dziękuję za podpowiedź - napewno skorzystam!!! Przy okazji też spytam - choć to nie ten dział,ale wykrzystam kontakt ze specjalistą - jaką książkę byś polecił dla początkujących. Przepisy Polskie nie bardzo są mi potrzebne - nie pływam w kraju - a typowo o podstawach żeglowania. Pozdrawiam
Krzysiek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.