Bezan :: Forum Żeglarskie Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
System bezpieczeństwa dla Mazur
Autor Wiadomość
www.roza.pl 
Zaczyna żeglować

Patent: Sternik
Instruktor: IŻ
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 11:33   System bezpieczeństwa dla Mazur

Witam!
Serdecznie zapraszam wszystkich do zobaczenia naszego nowego serwisu SailWatch.
ostrzeżenia żeglarskie
Przygotowanego przez firmę Róża Wiatrów i w całości przez nią finansowanego.
Jest to całkowicie darmowy system ostrzegania pogodowego żeglarzy wypoczywających na Mazurach. Wystarczy zarejestrować się żeby otrzymywać codziennie SMSy z informacją o pogodzie na Mazurach i natychmiastowe informacje w przypadku wystąpienia zagrożeń meteo.
Szczegółowe informacje są na stronie więc nie będę zanudzał.
Będziemy wdzięczni za uwagi

magda m. 
Wie jak żeglować

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 06:17   

www.roza.pl, zobaczyłam taką informację: "UWAGA!
Do 12 czerwca trwają testy systemu. Wszystkie subskrypcje zamówione do tego dnia traktujemy jako testowe i zostaną usunięte w nocy z 16 na 17 czerwca. Dopiero subskrypcje zamówione od 17go czerwca będa realizowane. Prosimy pamiętać, aby złożyć ponowną subskrypcje po zakończeniu testów!"

oraz
"Rejs nie może się zacząć wcześniej niż 2008-06-21."

Wielka szkoda, bo na Mazurach będę od jutra, więc jak na razie serwis nie działa i zrezygnowałam z rejestracji. A link do strony to: http://www.ostrzezenia.zeglarskie.info/ gdyby ktoś chciał sprawdzić lub w przyszłości się zarejestrować. Pomysł bardzo dobry jednak ja na razie nie skorzystam.

www.roza.pl 
Zaczyna żeglować

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 08:49   

Testy już zakończone.
Rejestracje przyjmujemy cały czas - Zapraszamy!
W pierwszym dniu działania systemu już zaistniała konieczność wysłania ostrzeżenia. Burza pojawiła się najpierw w Węgorzewie i podążała na południe. SMSy dotarły 40 minut wcześniej.
Poza tym codziennie wysyłamy prognozę.
Można skorzystać z dwu wersji - tylko ostrzeżenia, albo codzienne prognozy + ostrzeżenia.

Kuniu 
Łapie wiatr w żagle

Patent: nie posiadam
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 10:10   

Witam:)
Wróciłem wczoraj z regat na Zalewie Wiślanym. W piątek wypłynęliśmy by potrenować co nieco, i złapała nas burza z białym szkwałem. Jeśli obserwuje się otoczenie, można przygotować się na uderzenie. Chmury widać było na kilka godzin przed uderzeniem, zaś wodę z Zalewu podrywaną przez wiatr zauważyliśmy z odległości ok kilometra. Pierwsze co - kamizelki ratunkowe, żagle precz. Zauważyliśmy niebezpieczeństwo na jakieś 10 minut przed rozpoczęciem "akcji". Straciliśmy sterowność, rzucało nami na wszystkie strony. Gdy zaczęło nas znosić na stawę "Piotruś" zadzwoniliśmy po SAR. Mieli dotrzeć w ciągu ok pół godziny, ale zanim dotarli uspokoiło się nieco i można było postawić małego foka. Dotarły do nas dwie łódki ratownicze - z Tolkmicka i Sztutowa. Zdaliśmy relacje, złożyli raporty, eskortowali nas kawałek w stronę Suchacza i popłynęli w swoją stronę.
Sytuacja była niebezpieczna, lecz na szczęście nikomu nic się nie stało. Pamiętajcie więc - podstawą jest obserwowanie otoczenia, bo Matka Natura zawsze daje ostrzeżenia przynajmniej 10 minut wcześniej. Kolejna sprawa to kamizelki, refowanie żagli lub zmiana na sztormowe, i obowiązkowo POINFORMOWANIE SŁUŻB RATOWNICZYCH!!! Było kilka przypadków że burza narobiła szkód, a podstawowym pytaniem-zarzutem w śledztwie było: dlaczego nie wzywaliście pomocy?
Ponieważ za tydzień wypływam na dwutygodniowy urlop na WJM - rejestruję się. Z wodą i wiatrem nie ma żartów.
Zatem - miejcie oczy szeroko otwarte, nie lekceważcie jakichkolwiek chmurek i podmuchów.
Bezpiecznego żeglowania! :)
Ahoj :D

[ Dodano: Pon Cze 30, 2008 11:12 ]
PS. Działa Wam ta strona? Bo mi nie.. :( ( Wypełniłem wszystko jak należy, a gdy przepisuję kod z obrazka to wyskakuje że nieprawidłowy :| W ogóle trochę źle pomyślane to jest, gdyż trudno odróżnić literę O od zera, małą literę l od dużego I :| No i tym sposobem nie mogę się zarejestrować :( (((

www.roza.pl 
Zaczyna żeglować

Wysłany: Wto Lip 01, 2008 13:53   

Znaczenie ma wielkość liter, dlatego może Ci nie wchodzi kod.

Kuniu 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 10:05   

ale bez względu na to nie wchodzi mi kod :| specjalnie klikam by trafić na kod czytelny, że wyraźnie widać co to za litery :|
to nie działa :( ((

www.roza.pl 
Zaczyna żeglować

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 11:47   

Wczoraj poprawiliśmy kilka kosmetycznych błędów.
Zmniejszyliśmy głębię kolorów żeby było lepiej widać na słabszych monitorach i kartach.
Ważen jest też, żeby przeglądarka akceptowała ciasteczka.
Jeśli nadal nie będzie Ci wchodził ten kod, to podaj konfigurację swojego systemu (przeglądarka, system operacyjny) a na PW wysslij mi numer telefonu i okres na jaki chcesz zamówić SMSki a ja Ci to wklepię ręcznie od siebie.

Kuniu 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 13:43   

Uuuuuffff.... jednak Wasze poprawki kosmetyki odniosły skutek :D Udało mi się w końcu zarejestrować :D Teraz tylko czekać rejsu :D Zostały 3 dni!!! :D :D :D

www.roza.pl 
Zaczyna żeglować

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 14:19   

Pomyślnych wiatrów!

Kuniu 
Łapie wiatr w żagle

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 14:37   

A podziękował :) Pomyślnych wiatrów wszystkim życzę :) I udanego oraz bezpiecznego żeglowania :)

Odpowiedz do tematu