Widzę że nikt w temacie nawigacji się nie wypowiada, moze rozwiążmy proste ale nikomu nie potrzebne zadanko. Zdaje sobie sprawę że przy tych odległościach nie ma sensu czegoś takiego uskuteczniac, ale co tam...
Jaka jest odległość pomiędzy Helem a Kłajpedą płynąc po loksodromie, a jaka po ortodromie
Jeszcze tego nie liczyłem, ale zaraz to obadam- ciekawe czy mój pokój jest dłuższy
Patent: nie posiadam
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 12:24
jeśli chodzi o oksodormie to najlepiej jak dwa punkty położone są na tej samej szerokości geograficznej... a tak małej ogległości nie potrafie policzyć... dobrze jes mieć globus do takich rzeczt.. jeśli mówisz o loksodormie musisz podać kąt pod jakim ędzie ona przecinała południki...
Nie zgadzam sie z Toba... jest troche inaczej niz piszesz
[ Dodano: Wto Maj 22, 2007 16:07 ]
dość ciakawa zabawa zaczyna się przy liczeniach ortodromy metodą algebraiczną... trygonometria sferyczna to naprawde ciekawa dziedzina
jest pozno w nocy i troche mi sie nudzi, a w takich chwilach czlowiek bierze sie za rozne na pozor niepotrzebne rzeczy
liczac ze wspolrzednych: latarnia Hel 54°36'N 017°49'E, Kłajpeda 55°43'N 021°07'E, po ortodromie wychodzi mi 132Mm. po loksodromie chyba najwygodniej byloby z mapy ale akurat nie mam nic pod reka.
czy moze ktos jeszcze to policzyl zeby mozna bylo skonfrontowac wynik?
Po orto wlasnie przeliczylem i wychodzi blizej o pol mili
arccos(cos 35°24' x cos 34°17'+sin 35°24' x sin 34°17' x cos 3°18')=2°11'27,14'' co w przyblizeniu daje
60*2+11=131
a jakby sie uprzec i nie zaokraglac t0 131,5
Co do lokso to bez mapy (bo tez nie mam) Najlepiej byloby to chyba wyliczyc twierdzeniem pitagorasa z powiekszone szerokosci, ale jak wroce ze szkoly jeszcze obmysle czy nie ma prostrzego sposobu algebraicznego
Patent: nie posiadam
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 10:46
ja to w sumie dobiero w nawigacji raczkuje... i widze że mam tu do czynienia z najlepszymi... podoba mi się ten sposób z twierdzeniem pitagorasa... ale mi wychodzi odległość 209Mm oczywiście przy założeniu że 1Mm równa jest 1'... przeciwprostokątna musi być przecież najdłuższa. a przyprostokątna (ta od długości geograficznej) wychodzi mi 198'... a więc oksodormia nie powinna być mniejsza niż to 198'... napiszcie mi co robie źle....
[ Dodano: Sro Maj 23, 2007 12:49 ]
już wiem gdzie zrobiłem błąd.. 1Mm to 1' koła wielkiego... jak więc w takim razie przeliczyć stopnie na równoleżnikach różnych od równika????
ale twierdzenie pitagorasa nie ma tu prawa dzialac... podzialka szerokosci geograficznej sie zmienia (czym blizej do bieguna tym odstepy sa wieksze, wiec musisz skorzystac z powiekszonej szerokosci- polecam tablice nawigacyjne)
[ Dodano: Sro Maj 23, 2007 16:44 ]
poprostu przeliczyc z zalenosci od jakiegos przyjetego rownoleznika konstrukcyjnego siatke merkatora gdzie boki pomiedzy tymi punktami beda w mm, nastepnie policzyc z pitagorasa dlugosc i spowrotem przeliczyc na odleglosc w mm na danej szerokosci Tak mi sie przynajmniej wydaje. Pewnie jest jakis prostrzy sposob... jak mi sie zacznie nudzic to wymysle cos innego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.