Moim zdaniem nie da sie tego wytlumaczyc na forum w kilku zdaniach bez rysunkow itp. My sie tego przez kilkanascie miesiecy uczymy. Chociazby sam fakt ze pewnie nigdy nie miales w dloni sekstantu i nawet nie mial bys pojecia jak sie nim obsluzyc i nie wiesz do czego on sluzy. To tak jakbym mial Ci wytlumaczyc na czym polega rozwiazywanie rownan rozniczkowych.
[ Dodano: Nie Paź 21, 2007 02:36 ]
moze to cos Ci pomoze i pozwoli posiasc jakas wiedze na ten temat... lub jakbys byl kiedys w Gdyni i akurat mialbym czas to chetnie bym Ci cos na ten temat poiedzial
Adrian
Zasadę działania znam, a z równaniami różniczkowymi też sobię radzę Rzeczywiście sekstantu w rękach w życiu nie miałem, ale coś do mierzenia kontów w domowych warunkach sobie sklecę. (w końcu ja fizyk jestem)
Dzięki za skrypt jak przeczytam i przetrawię o będę dalej pytał
Przetraw sobie co tam jest napisane, w razie czego moge Ci jeszcze jakas ksiazke podrzucic, tylko spisze autorow i tytuly. W ogole jakbys chcial pobawic sie na zywo sekstantem i poprobowac wyznaczac pozycje to organizuje warsztaty nawigacyjne na Zawiszy Czarnym i Fryderyku Chopinie. Wiec mozna w 2-3 dni poplywac i pouczyc sie wielu rzeczy, ktorych nie ucza na kursach zeglarskich, jak np wyznaczanie pozycji obsrwowanej na podstawie tego co naprawde widzimy, a nie jakiegos zadania na kartce, wyznaczanie pozycji astro, czy porobic na mapach zadanka dotyczace zeglugi na prądzie, nauczyc sie poslugiwac tablica plywow i wiele innych metod ktorych sie uzywa od wiekow. Bedzie mozliwosc rowniez pobawic sie najnowszymi osiagnieciami techniki jak GPS, mapa elektroniczna, radar, czy zyrokompas (na Choipnie)
[ Dodano: Nie Paź 21, 2007 10:59 ]
To o rownaniach rozniczkowych bylo tylko przykladem... ze jakbys nigdy w zyciu tego nie rozwiazywal, to trudno w wrecz nie mozliwe byloby sie tago nauczyc z postu z forum... Nikt nie mowil ze sobie nie radzisz Podobnie jest z astro, tylko mamy troche wiecej wymiarow
W ogole jakbys chcial pobawic sie na zywo sekstantem i poprobowac wyznaczac pozycje to organizuje warsztaty nawigacyjne na Zawiszy Czarnym i Fryderyku Chopinie.
Z chcęcią się bym wybrał na tego typu warsztaty. Mogę liczyć na jakieś szersze info na priv?
Właśnie wnikałem w krótki kurs astronawigacji znaleziony w wersji elektronicznej (pdf) w necie, zebrany przez kpt. J. Zbierajewskiego pt. "Celestial navigation step by step, for complete idiots, including you." 17 stron opisu, wzorów, rysunków i przykładów. Na pierwszy rzut oka (moje pierwsze podejście do tematu) zrozumiałem tylko wstęp - porównanie nawigacji terrerystycznej (np wg namiarów na latarnie) i astronawigacji Reszta okazała się coraz czarniejszą - w miarę upływu stron - magią Niestety brakuje tam wyjaśnienia pewnych pojęć, trzeba jeszcze poświęcić nieco czasu na ich znalezienie. Z porównania tego wynika, że robi się to tak samo jak w nawigacji terrerystycznej, jednak na podstawie obiektów ruchomych, znajdujących się w o wiele większej odległości, trzeba więc dodawać wiele różnych poprawek. Zdaję sobie sprawę, że laik musi poświęcić tematowi więcej czasu i opanowywać temat powoli, po kolei, krok po kroku. Również bym się chętnie pisał na łopatologiczne wyjaśnienie w praktyce (trudno jest nauczyć się posługiwać czymś, nie trzymając tego w rękach, znając to wyłącznie ze zdjęć ). Kiedyś gdzieś w zasobach Sieci znalazłem "przepis" na zbudowanie własnego sekstantu. Można zatem poćwiczyć, popraktykować temat. Również dopisuję się do listy mailingowej!
Pozdrawiam
Mikołaj, niestety nie pamiętam, skąd to ściągnąłem, ale jak wrócę z pracy to mogę podrzucić na maila Jakby co -priv
[ Dodano: Pon Maj 12, 2008 09:47 ]
Hehehe... ale ja zakręcony... Mikołaj, linka do tego kursu masz tam nieco wyżej Dopiero to zauważyłem Wrzucił go adrian_woz
Rany julek... ja kiedyś zapomnę gdzie zostawiłem swą własną głowę, hehe
[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 21:57 ]
Właśnie znalażłem stronkę jak zbudować sekstant z płyty CD, pudełka na CD, lusterka, klocków lego Strona anglojęzyczna.
Oto link:
http://www.tecepe.com.br/nav/CDSextantProject.htm
...i kolejna ciekawa strona związana z nawigacją (nie tylko astronawigacją), zawiera również podstawy astronomii (niezbędne przy astronawigacji).
http://www.nauticalissues.com/sekstant.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.