Bezan :: Forum Żeglarskie Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkolenia
Autor Wiadomość
rambler 
Majtek pokładowy

Patent: nie posiadam
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 13:23   Szkolenia

Witam gorąca wszystkich zebranych na forum.

Chciałbym zdobyć patent żeglarski. Najchętniej pojechałbym na obóz żeglarski, ale jest jedno ale... Jest tego mnóstwo i nie wiem po prostu jakie szkoły, firmy są dobre i do których warto się udać, by tam zdobyć patent żeglarski.

Czy ktoś może coś zaproponować? Doradzić?

Z góry wielkie dzięki.

Mikołaj 
Łapie wiatr w żagle

Patent: Sternik Morski
Instruktor: IŻ
Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 13:31   

Nie wiem czy już nie było podobnego tematu....no, ale polecam oczywiście kursy z ZHP Zielona Góra. Kilka lat temu robiłem też kurs w szkole żeglarstwa skipper, ale w tej chwili niestety opinie na temat tej szkoły są różne. Pozdrawiam

klosek 
Majtek pokładowy

Wysłany: Sro Sie 01, 2007 13:52   

Witam
Chccialbym sie spytac czy na patent zaglarski jest zdac ciezko???
Chcialem zdawac ale ponoc przepisy sie zmienily i musze czekac do pazdziernika musze czekac, nie opanowalem jeszcze czlowieka i bojki.
Naucze sie tych manewrow z ksiazki???
Prosze o odpowiedz i pozdrawiam.

Bielak 
Łapie wiatr w żagle

Patent: Sternik
Zaproszone osoby: 6
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 17:21   

samym czytaniem i ogladaniem obrazkow raczej nie... praktyka jest niezbedna - jesli chcesz miec pewnosc ze potrafisz wykonac te manewry. a o to chodzi jesli chcesz byc dobrym zeglarzem - zeby manewr miec opanowany, a nie zeby udal sie przed komisja :)
pzdr

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 20:48   ???

klosek napisał/a:
Naucze sie tych manewrow z ksiazki???

Super. A na rowerze z książki można? Albo na nartach? :lol:

bongoblitz 
Majtek pokładowy

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 23:30   

A jak wygląda taki egzamin??

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 07:10   Egzamin

Zwykle do wypełnienia test z teori i na wodzie wykonanie podstawowych manewrów. Ponieważ w tym ostatnim bierze udział cała załoga, więc oceniana jest również praca tych, którzy w trakcie egzaminu pełnią rolę załogi. Osobiście zalecałbym taki plan. Najpierw wybrać się na rejs turystyczno - szkoleniowy, a następnie ( może za rok ) na stacjonarny obóz szkoleniowy. Polecam "Różę Wiatrów"

VieszaK 
Potrafi odpadać

Patent: Sternik
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 11:20   

Dla osob z wojewodztwa malopolskiego polecam:

1. Yacht Club "Bezan" (Tarnow) - oboz na Solinie, 3 tygodnie - goraco polecam :)
2. Tarnowski Yacht Club "Azoty" - weekendowy, wyklady z teorii w Tarnowie + kilka weekendow szkolenia praktycznego na Rożnowie
3. Krakowski Yacht Club - w Krakowie i na Mazurach

Kuniu 
Łapie wiatr w żagle

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 07:23   

Hej:)
Zdaję sobie sprawę z tego, że jednak kursy trochę kosztują. Pewien Pan powiedział mi raz, że skoro do 7,5 metra nie trzeba mieć patentu, to pieniążki lepiej wydać na praktykowanie na rejsach. Teoria teorią, ale praktyka jednak wiedzie prym. Można najpierw popraktykować na kilku rejsach, potem już z wprawą pójść na kurs. Myślę że wtedy byłoby łatwiej. Co do nauki z ksiażek... Dobre to jest do suchej teorii. Locje, przepisy itd (byle by zwrócić uwagę na aktualność danych!). Kiedyś z kuzynką uczyliśmy się tańców towarzyskich z ksiażki (bodajże "Każdy może tańczyć", nie pamiętam...), ubaw mieliśmy co niemiara. Parę podstawowych kroków dało się załapać. Jednak dopiero jak zaczęliśmy uczęszczać do szkoły tańca - tańce te same zaczęły "wchodzić" ;) Nie ma co ukrywać - praktyka to praktyka :)
Jednak mimo wszystko - prócz rejsów ze znajomymi, na których można nabrać praktyki, warto iść na kurs. Ja obrałem strategię - pływać gdzie się da i ile się da, potem iść na kurs. Byle tylko podczas tych rejsów "przedkursowych" nie nabrać złych nawyków.
Ahoj :)

Odpowiedz do tematu