Wysłany: Nie Lip 15, 2007 12:29 Skąd wziąć książeczkę żeglarską [?]
Posiadam patent Żeglarza jachtowego i chciałbym zacząć zdobywać "godziny" potrzebne do patentu Sternika jachtowego. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mogę wyrobić książeczkę żeglarską [?]
ksiazeczke zeglarska mozesz zdobyc w kazdym okregowym zwiazku zeglarskim, nawet nie posiadajac patentu zeglarskiego. wystarczy tylko ze dostarczysz do siedziby zwiazku swoje zdjecie, no i oplacisz wyrobienie takiej ksiazeczki (cena podstawowa 40zl, dla mlodziezy uczacej sie do 26roku zycia - 30zl). Suwalski Okregowy Zwiazek Zeglarski miesci sie przy ulicy 1maja 15 w Suwałkach pzdr
Turbozulf, trzymam za slowo ;p moze sie kiedys na wodzie spotkamy goska1992zg, bardzo dobrze wiem gdzie sie ten zwiazek miesci bo wyrabialem tam oba swoje patenty :p Zielona Góra, Al. Niepodległości 7A/4ab, czynne we wtorki 14:00-17:00, czwartki 11:00-16:00. w razie problemow - mapka pod adresem: http://www.ztpnet.pl/~pipson/page/lokalizacja.htm . nie bardzo wiem o jakie godziny pytasz. w ramach kursu na zj jest pakiet godzin na srodladziu w trakcie ktorych kursant uczy sie praktyki prowadzenia jachtu itd - zreszta sama pamietasz natomiast do zdobywania wyzszych stopni (stj, jstm, kj) potrzeba stazu i godzin wyplywanych, ale na wodach morskich.
pzdr
Czy teraz przypadkiem nie liczą się tylko opinie z rejsu? Kiedyś ktoś mi wyjaśniał że książeczka to raczej pamiątka dla nas, a nie ważny dokument potwierdzający staż.
Tak książeczka żeglarska obecnie ma wartość pamiętnikowo-hobbystyczną. Nie stanowi uznawanego dokumentu, lecz i tak uważam, że warto ją mieć. Np. żebym mógł pokazać moim wnukom, gdzie dziadek pływał jak był młody.
Patent: Sternik Morski
Instruktor: IŻ
Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 18:18
lukaszlesnik napisał/a:
Tak książeczka żeglarska obecnie ma wartość pamiętnikowo-hobbystyczną. Nie stanowi uznawanego dokumentu
Nie do końca się z tym zgodzę...gdzieś na pierwszych stronach książeczki wpisuje się posiadane kwalifikacje i potwierdza w OZŻ-cie. Przydaję się to czasem gdy zapomni się np. patentu. Pozdrawiam
Patent: Sternik
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 08:31
goska1992zg, proszę bardzo strona Lubuskiego Okręgowego Związku Żeglarskiego http://www.lozz.pl/ i jeszcze odpowiedź na Twoje pytanie: godziny wypływane w związku ze zdaniem na patent żeglarza są godzinami szkolenia na ten stopień, a więc nie zaliczają się do godzin wypływanych. Dopiero od tego momentu zaczynasz 'zbierać' godziny.
Tutaj się nie zgodzę, gdyż rozpożądzenie ministra sportu z dnia 9 czerwca 2006r. mówi tylko o tym, że na sternika trzeba mieć wypływane 200 godzin na morzu w dwóch rejsach. Nie ma ograniczenia czy to było przed uzyskaniem patentu żeglarza czy po. Na kolejne stopnie żeglarskie (strenik morski i kapitan) już jest powiedziane, że staż liczy się od uzyskania patetntu sternika jachtowego.
Tak, na sternika 200 godzin w dwóch rejsach morskich, no i pamiętać o tym żeby brać opinie o rejsie bo jak wyrabiałem książeczkę to miła pani z OZŻ poinformowałe mnie, że przy egzaminie na sternika wymagane są opinę.
A co do rejsów to w listopadzie dałbyś radę za jakieś 800-900zł popływać na Bałtyku, ewentualnie 1500-2000zł Chorwacja, Grecja. Jakbyś miał problem ze znalezieniem to daj znać na priva
Zabrac to ja Cie moge... powiedz tylko kiedy chcesz, a na pewno cos znajde... do konca roku mog organizowac rejsy na 3 polskich zaglowcach, wiec jakbys mial ochote sie wybraz to wal...
na pewno się odezwę do kogoś... ale najpierw wyrobie sobie tą książeczkę żeglarska;] a jak sie wystawia opinie po rejsie??? na czym to polega??? to jest pisemne czy co???
Ksiazeczka to nic, bo to w zasadzie tylko na pamiatke... nie licza sie godziny wpisane w ksiazeczke, tylko na kolejne patenty trzeba przedstawic opinie a opinia wyglada tak : http://www.pya.org.pl/pzz...opinia_rejs.pdf
Uzupelnia to kapitan po rejsie i Ci daje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.