Bezan :: Forum Żeglarskie Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska i Kaszubska bandera
Autor Wiadomość
Feynman 
Uczy się boi

Patent: nie posiadam
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 20:13   Polska i Kaszubska bandera

Mam kilka pytań odnośnie badnery:
1) Kiedy możemy podnieść polską banderę?
2) Kiedy kaszubską?
3) Co grozi za używanie bandery bezprawnie?

Edward 
Potrafi odpadać

Patent: Sternik Morski
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 09:46   

Ciekawy problem. Flaga kaszubska może być wywieszana pod lewym salingiem - jako proporczyk osobisty właściciela lub skipera.
Polskie jachty morskie mają dokument, który daje im prawo noszenia polskiej bandery. Trochę to śmiesznie wygląda, bo wydaje się logiczne, że każdy obywatel polski ma prawo do wywieszenia barw narodowych przed domem czy na swoim jachcie. Kiedyś zapytałem o to szwedzkiego żeglarza; zrobił zdziwioną minę nie mogąc pojąć, że musiałby mieć pozwolenie na noszenie swojej bandery.
Dość często jachty rejestrowane są pod innymi banderami niż narodowe. Polacy najczęściej wybierają Szwecję, czasem Belgię, Niemcy, Anglię czy nawet egzotyczne Vanuatu - i wtedy muszą mieć dokument dający im prawo do podnoszenia bandery tego kraju. Oczywiście powodem ucieczki pod obcą banderę jest szukanie bardziej sprzyjających warunków uprawiania żeglugi, nie tylko finansowych. Na szczęście w polskich przepisach dotyczących żeglarstwa morskiego nastąpiła liberalizacja i jest nadzieja, że znikną powody dla których musieliśmy wywieszać na jachtach obce bandery.
Natomiast jakie konsekwencje grożą za nieprawne pływanie pod obcą banderą, czy użycie flagi kaszubskiej zamiast bandery narodowej, powinni wypowiedzieć się prawnicy. Dla mnie było by to demonstrowanie pewnych tendencji, które na forum żeglarskim nie powinny być omawiane.
Edward Zając

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
  Wysłany: Nie Lis 11, 2007 09:22   Jak wygląda

Jak wygląda ta kaszubska? Mógłby ktos pokazac?

Feynman 
Uczy się boi

Patent: nie posiadam
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 19:28   

o ile wiem są dwa warianty bandery kaszubskiej
- jeden który już wspomniał Edward to flaga kaszubska

- drugi taki sam jak polska bandera morska z tym, że zamiast herbu Polski jest herb Kaszub

Co do temtu, to chodzi głównie o to co może i kto mi zrobić jak pojadę sobie np. do Grecji i na czarterowanym jachcie będę miał Polską banderę.

Edward 
Potrafi odpadać

Patent: Sternik Morski
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 19:53   

Wzięcie jachtu w czarter nie zmienia jego bandery. Jak raz ja pływam na jachcie pod obcą banderą. Stojąc w polskim porcie, mam polską banderkę pod prawym salingiem. Gdy płynę do innego kraju, to pod prawy saling wędruje np. szwedzka, a polską wywieszam pod lewym - jako proporczyk osobisty.
Czy w Grecji ktoś będzie zwracał uwagę na zgodność bandery z dokumentami jachtu - wątpię. Może w jakimś nadzwyczajnym wypadku. Jednak w żeglarstwie istnieje etykieta i należy jej przestrzegać. Na greckim jachcie miejsce na polską czy kaszubską banderkę jest pod lewym salingiem.
Pozdrowienia z Ustki
Edward Zając

Jollyroger 
Umie rufę

Patent: Żeglarz
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 11:21   

Jeśli idzie o nasze przepisy dotyczące wywieszania flag i bander to uważam że są... głupie. Miejmy nadzieje że to się zmieni i każdy będzie mógł sobie na swoim jachcie wywiesić polską banderę, a przed domem Flagę.

whitewhale 
Wie jak żeglować

Patent: Kapitan
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 11:34   Bandery

Ja praktykuje tak:
Kiedy pływam jachtem obcej bandery ( np.greckim ) w kraju bandery - pod prawym salingiem wywieszam polską, a pod lewym swoją - osobistą. Jeśli wypływam na obce dla tej bandery wody, pod prawym wywieszam kraj którego jestem gościem, polska wraca pod lewy.

Odpowiedz do tematu