Patent: Sternik Morski
Instruktor: IŻ
Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 15:09
Sławek Kulczak napisał/a:
Ale z drugiej strony jacht jest w drodze od oddania pierwszej cumy, czyli jak wszystkie cumy i szpringi (może nawet bresty) założysz, a potem jedną zdejmiesz to już jesteś w drodze, jaby się upszeć:)
Czyli jakby się uprzeć, nawet gdy oddam jedną cumę i trzymają mnie jeszcze szpringi, bresty i jakaś cuma to jestem w drodze?:> Ciekawa teoria
Wydaje mi się jednak, że jeśli chodzi o stawanie na kotwicy to prościej nie da się tego wytłumaczyć niż to zrobił kol. Pipson. Za to podoba mi się bardzo pomysł z fotokomórką
Patent: Kapitan
Instruktor: IŻ
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 19:50
No jak się czepiacie fotokomórki to można precyzyjniej to określić, że" statek powinien sygnalizować postój na kotwicy, zaraz po jej rzuceniu, pod warunkiem że zamierza stać na kotwicy", bo w przypadku gdy chce ją sobie np tylko wlec to pozostaje statkiem w drodze. Także jest to trochębardziej skomplikowane, ale za to precyzyjne i uwzględnia szczególne przypadki:)
A co do cumek to w podręcznikach typu "Vademecum żeglarstwa morskiego" itp chyba tego nie ma, ale jeśli dobrze pamiętam to coś takiego czytałem w interpretacji mpzzm Rymarza albo czymś podobnym, także jak ktoś ma to proszę sprawdzić, bo ja nie mam tej książki, a zawsze można natrzaskać godzin
[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 19:50 ]
No jak się czepiacie fotokomórki to można precyzyjniej to określić, że" statek powinien sygnalizować postój na kotwicy, zaraz po jej rzuceniu, pod warunkiem że zamierza stać na kotwicy", bo w przypadku gdy chce ją sobie np tylko wlec to pozostaje statkiem w drodze. Także jest to trochębardziej skomplikowane, ale za to precyzyjne i uwzględnia szczególne przypadki:)
A co do cumek to w podręcznikach typu "Vademecum żeglarstwa morskiego" itp chyba tego nie ma, ale jeśli dobrze pamiętam to coś takiego czytałem w interpretacji mpzzm Rymarza albo czymś podobnym, także jak ktoś ma to proszę sprawdzić, bo ja nie mam tej książki, a zawsze można natrzaskać godzin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zakaz kopiowania materiałów i powielania treści w innych miejscach.
Komentarze i treści napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Forum Żeglarskie Bezan i jego właściciele oraz administracja forum nie ponoszą odpowiedzialności za treść postów.